نثر تعلیمی پیراسته را از قیصر بیاموزیم

ساخت وبلاگ

نثر تعلیمی پیراسته را از قیصر بیاموزیم

 امینی در در برنامه «چشم شب روشن» گفت: من شاعر جوانی را می‌شناسم که 4، 5 سال است شعر می‌گوید و اشعارش اشکال وزنی دارد اما در سه مرحله هنرجو می‌پذیرد، مدام از خود عکس می‌گذارد، مدیر برنامه دارد و هزار کار دیگر انجام می‌دهد. متاسفانه رسانه‌های ما هم این افراد را چون هیاهو دارند، جدی می‌گیرند.
اشعار برخی دچار اشکال وزنی است اما هنرجو می‌پذیرند!/ نثر تعلیمی پیراسته را از قیصر بیاموزیم

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، سیدعلی کاشفی خوانساری کارشناس-مجری «چشم شب روشن»، در شب دهمین سالگرد درگذشت قیصر امین‌پور میزبان اسماعیل امینی، شاعر و طنزپرداز بود. امینی در ابتدای سخنانش گفت: هنوز مدرسه نمی‌رفتم که قرآن خواندن را از پدرم آموختم. در مدرسه زبان فارسی را بیشتر یاد گرفتم. از همان دوران خانه ما پر از کتاب و مجلات بود و 50 سال است که علاقه اصلی‌ام در زندگی، کتاب است و برای کتاب پول خرج می‌کنم.

دبیر سابق جشنواره بین‌المللی شعر فجر ادامه داد: نوشتن حاصل خواندن است. آدم می‌خواند و می‌خواند و خوانده‌هایش در قالب نوشته‌هایی سرریز می‌کند. البته امروز آدم‌هایی داریم که هیچ نمی‌خوانند و فقط می‌نویسند! اما در گذشته اینگونه نبود.

این شاعر و مدرس دانشگاه درباره آشنایی‌اش با زنده‌یاد قیصر امین‌پور عنوان کرد: همه بچه‌هایی که در سال‌های اول انقلاب شعر کار می‌کردند، بزرگانی چون سیدحسن حسینی، قیصر، ساعد، اوستا، مشفق و دیگر شاعران را می‌دیدند. از دهه 70 که با انجمن شاعران همکاری‌ام را آغاز کردم، به صورت خاص‌تر دوستی و آشنایی‌ام و شاگردی نزد قیصر شروع شد.

امینی با اشاره به خاطرات دانشگاهی‌اش با قیصر امین‌پور گفت: در دانشگاه تهران هم که درس می‌خواندم، نزدیکی بیشتری به او پیدا کردم، گرچه هیچ‌ وقت مستقیما شاگرد او نبودم، چون دانشجوی ارشد بودم و قیصر استاد دانشجویان کارشناسی بود، اما همیشه سر کلاسش حاضر می‌شدم تا روش و تکنیک‌های تدریس را از او بیاموزم.

این طنزپرداز کشورمان در توضیح تاثیرگذاری انسان‌های بزرگ بر فرهنگ جامعه گفت: آدم‌های بزرگ هرجا که باشند تاثیرگذارند و این تاثیرگذاری بیش از آنکه به نفع خودشان باشد به نفع فرهنگ و اخلاق و انسانیت است. مجله سروش نوجوان مجله چنان بزرگی نبود اما به همت قیصر و بیوک ملکی و فریدون عموزاده به یک نهاد فرهنگی تبدیل شده بود که تعداد زیادی آدم فرهنگی تربیت کرد.

شاعر کتاب «لبخند غیرمجاز» عنوان کرد: آنجا نوجوانان جدی گرفته شدند و به آنها احترام گذاشته شد. نه برای اینکه آدم دور خودشان جمع کنند بلکه برای اینکه تجربیات‌شان را به نسل بعدی منتقل کنند. عمران صلاحی هم چنین ویژگی‌هایی داشت و حتی شعرهای نوجوانان هم برایش جذاب بود و می‌رفت بشنود که آنها چه سروده‌اند.

امینی با گلایه از وضعیت شعر امروز گفت: رسانه‌های جدیدی که آمده باعث شده آدم‌هایی که پشت ویترین هستند، بیشتر به چشم بیایند! مثلا من شاعر جوانی را می‌شناسم که 4، 5 سال است شعر می‌گوید و اشعارش اشکال وزنی دارد اما در سه مرحله هنرجو می‌پذیرد، مدام از خود عکس می‌گذارد، مدیر برنامه دارد و هزار کار دیگر انجام می‌دهد. متاسفانه رسانه‌های ما هم این افراد را چون هیاهو دارند، جدی می‌گیرند. شاید این روزها کسی کمتر اسم بیوک ملکی را شنیده باشد که استاد بزرگی است و بی سرو صدا کار می‌کند و جایزه قیصر امین‌پور را برگزار می‌کند.

این شاعر کشورمان در توضیح جایزه قیصر امین‌پور گفت: این جایزه به نوعی بهترین کتاب سال شعر جوان است و مثل همه جوایز درست و حسابی و خوب و علمی کسی از آن پشتیبانی نمی‌کند و چون پول بزرگی در آن نیست، توجه کمتری را جلب می‌کند. آن وقت در برخی جوایز، مسئولان می‌گویند بیایید یک میلیارد جایزه بدهیم تا خبرنگاران بیشتری بیایند! آخر این کار چه ثمری دارد؟ این در حالی است که بسیاری از جوایز معتبر دنیا سمبولیک هستند. مثلا یک نشان یا یک چک که قابل خرج کردن نیست. اما ما طوری جامعه را تربیت کرده‌ایم که هرجا پول بیشتری باشد، مهم‌تر به نظر می‌آید!

امینی ادامه داد: این روزها مطرح و چهره بودن ملاک شده است، در حالی که این ویژگی‌ها مربوط به مشاغل دیگری است؛ مثل بازیگر سینما که اقتضای کارش این است که با تصویر سر و کار داشته باشد. اما پژوهشگر یا منبری قرار نیست چهره باشد، بلکه باید فرد معتبر باشد.

امینی درباره رساله دکتری قیصر و دیگر آثار پژوهشی‌اش گفت: قیصر علاوه بر کتاب «سنت و نوآوری در شعر» کتاب دیگری به نام «شعر و کودکی» دارد که درباره نسبت شاعری با کودکانه دیدن عالم است، روحیه کودک که هرچیزی برایش تازه است و نگاه تکراری به پدیده‌ها ندارد. برای کودک زبان هنوز فرسوده نشده است. مباحث بسیار هوشمندانه‌ای در این کتاب مطرح شده که علاقه‌مندان می‌توانند به آن مراجعه کنند.

این عضو شورای عالی موسیقی صداوسیما تأکید کرد: ما در نثر تعلیمی خیلی مشکل داریم، مطالب یا بیخودی پیچیده و نارسا هستند یا عاطفی است، مثلا ترنم دل‌انگیز موج زیبایی را در این ابیات جاری می‌بینید! اینکه حرف علمی نیست! مثل سوالات برخی خبرنگاران که علمی نیست. اما از قیصر می‌توانید نثر تعلیمی پیراسته را بیاموزیم. در حالی که مطالب او بسیار عمیق و جدی است اما نثر قابل فهم و کاملا علمی است.

«چشم شب روشن» به تهیه کنندگی امیر قمیشی و با اجرای محمد صالح علا، شنبه تا چهارشنبه هر هفته ساعت 23 از شبکه چهار سیما روی آنتن می‌رود.

  لزوم تغییر شیوه حضور در نمایشگاه‌های جهانی کتاب/ اولویت‌ها چیست؟...
ما را در سایت لزوم تغییر شیوه حضور در نمایشگاه‌های جهانی کتاب/ اولویت‌ها چیست؟ دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : alikashef بازدید : 124 تاريخ : پنجشنبه 30 آذر 1396 ساعت: 18:19